13 augustus 2022:
Wat is de arbeidsmarkt?
Even wat algemene begrippen die worden gehanteerd:
- De arbeidsmarkt is een benaming voor de interactie tussen de vraag naar en het aanbod van arbeidskrachten.
- We spreken van krapte op de arbeidsmarkt als de vraag naar werk groter is dan het aanbod.
- Als iemand niet of lastig in aanmerking komt voor een reguliere baan, spreken we van afstand tot de arbeidsmarkt.
Hier is overigens geen sprake van goed of fout, zo is het nu eenmaal ontstaan. Maar het kan ook anders. (Omdenken)
Interactie duidt op 2-richtingsverkeer. Zowel de definitie “krapte” en “afstand tot” duiden op een mismatch in communicatie. Men vindt elkaar gewoonweg niet. Daar is, naar mijn mening, nog wel iets te verbeteren. Van een “young professional” of een “high potential” vinden we het prima als diegene zichzelf nog wil ontdekken en binnen korte termijn “uitvliegt” naar iets wat beter bij diegene past.
Wij zien de valkuilen die zij tegenkomen en wij op voorhand niet kennen als “part of the deal” en niet “risicovol”.
Maar als iemand die ontdekkingstocht al heeft gehad, zijn we terughoudender. Gebroken cv’s, mensen die een beroep willen die minder fysiek belastend is, mensen die willen voorkomen dat ze opnieuw in een “burn-out” komen, herintreders die na het opvoeden van kinderen of uit een mantelzorgsituatie komen, weer aan de slag willen.
Deze mensen zijn enorm gemotiveerd als ze bij jou solliciteren en weten veelal exact te verwoorden waar ze goed in zijn welke valkuilen ze willen vermijden. Vreemd genoeg worden die valkuilen juist als (financieel) afbreukrisico gezien. Terwijl klip en klaar is wat je met elkaar juist moet zien te vermijden.
Traditioneel investeren we dus met het grootste gemak tijd én geld in iets waarvan de uitkomst ongewis is (korte termijn) terwijl we een concrete investering (lange termijn) vermijden omdat dit onbekend terrein is. (onbekend is onbemind en dus duur?) Beide voorbeelden gaat om mensen die talenten en passies hebben en enorm gemotiveerd zijn om nieuwe vaardigheden te leren.
In mijn optiek ervaart de laatste groep “krapte” omdat er nog te weinig werkgevers zijn die hiervoor open staan. Werkgevers hebben een “afstand tot” omdat dit een andere benadering vraagt. Laat diploma’s, werkervaring, leeftijd en andere zaken los en zorg dat iedereen tot diens recht komt.
Vindt je dat als werkgever lastig? Neem eens contact met me op.
Wil je je er eerst op voorbereiden? Laat je dan eens inspireren door het werkboek “Impact, zet vanuit de purpose case de wereld naar je hart” ( in plaats van “zet vanuit de business case de wereld naar je hand”) door Matthijs Bobeldijk bij hem kun je overigens tegen een betekenisvolle lage prijs een masterclass volgen over hoe je als “change manager” met dit vraagstuk betekenisvol om kunt gaan.
Doe het gewoon, het is onbekend terrein, maar niet lastig. Het vraagt wel voorbereiding én motivatie.
Laat je inspireren en kijk eens op https://newbusinesslab.com/boek/